Hoe ZEE MOS thuis te kweken - Zeewier Algen & Zeewier Groeien (2024)

Geïnteresseerd om thuis je eigen zeemos in het water (ook bekend als Iers mos) te kweken? We leggen stap voor stap uit hoe je thuis zeemos kunt kweken en hoe je op een duurzame manier Iers mos uit het wild kunt oogsten.

Zeemos is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Naarmate meer en meer mensen algen gebruiken als een vorm van superfood, zijn ze op zoek gegaan naar de gemakkelijkste vormen om thuis te kweken. En hoewel veel mensen tegenwoordig hebben gehoord van spirulina en andere vormen van zeewier en algen, is de populariteit van zeemos beperkt gebleven tot Noord-Europa.

Deze stekelige kleine zeeplant is over het algemeen te vinden langs de rotsachtige kusten van Noord-Amerika en Europa. Het heeft hetzelfde algemene uiterlijk als Spaans mos dat in bomen in het zuiden van de Verenigde Staten te vinden is, alleen groeit het volledig onder water.

Waar groeit zeemos?

Er zijn twee hoofdopties als het gaat om de commerciële vermeerdering van zeemos: wildcraft en gekweekt. Met andere woorden, het kan worden gekweekt of in het wild worden geoogst. Laten we deze twee variaties eens nader bekijken.

Wildgemaakt zeemos

Wildcraft zeemos verwijst specifiek naar algen die in het wild worden geplant en geoogst. Dat wil zeggen, er worden offshore boerderijen gecreëerd op een ideale groeilocatie, waar de groei van het zeemos van tijd tot tijd wordt gecontroleerd. Uiteindelijk worden de algen geoogst en aan land gebracht om te drogen.

In vergelijking met in het zwembad gekweekt zeemos, is algemeen bekend dat wildcraft zeemos een hogere dichtheid aan voedingsstoffen heeft. De reden hiervoor is dat wildcraft zeemos een constante aanvoer van voedingsstoffen krijgt van de stroming en eb van het getij. Wanneer de algen in een zwembad worden gekweekt, wordt de hoeveelheid voedingsstoffen die ze krijgen beperkt door de kweker.

Helaas is zeemos als gevolg van wildcrafting op natuurlijke wijze bedreigd. Wildcraft zeemos heeft veel meer voedingsstoffen dan andere vormen. Voor boeren is het ook een stuk moeilijker om te verzamelen. Een boer zou buitensporig veel tijd in een duikpak moeten doorbrengen om het zeemos van de oceaanbodem te verzamelen. Hoewel ze in sommige delen van de wereld nog steeds beschikbaar zijn, kiezen steeds meer commerciële etablissem*nten in plaats daarvan voor opstellingen in het zwembad of in de oceaan.

In het zwembad gekweekt zeemos (gekweekt)

Het meeste zeemos dat tegenwoordig beschikbaar is, is op een boerderij gekweekt. Zwembaden worden door boeren gebruikt omdat ze duurzaam en beheersbaar zijn. Simpel gezegd, hoewel het gemakkelijker is om zeemos in de oceaan te laten groeien, vormt het oogsten van algen uit een groeiende poel geen bedreiging voor de soort en heeft de teler de mogelijkheid om de optimale groeiomgeving te beheersen.

Zeemos dat in een zwembad wordt gekweekt, heeft een lager gehalte aan voedingsstoffen in vergelijking met dat wat op zee wordt gekweekt. Tegelijkertijd is het ook gelatineuzer van aard. Sommige mensen verwijzen zelfs naar het in het zwembad gekweekte zeemos als een nepvorm, die gemakkelijk te herkennen is aan de lichtere kleur.

Voor degenen die ervoor kiezen om thuis zeemos te kweken, zelfs als ze beginnen met wilde algen, zal het uiteindelijke resultaat een blekere, minder levendige kleur zijn. Desalniettemin biedt in het zwembad gekweekt zeemos voldoende vitamines en voedingsstoffen.

Wanneer ze in poelen worden gekweekt, doen boeren hun best om niet alleen de temperaturen en het zoutgehalte van de oceaan na te bootsen, maar proberen ze ook de beweging van de getijden na te bootsen. Hoewel dit niet altijd mogelijk is, zal het zeemos, afhankelijk van de locatie en opstelling, toch groeien.

Oceaan gekweekt

Sommige boeren kiezen er zelfs voor om een ​​oceaanboerderij op te zetten. Dit type boerderij is vergelijkbaar met een zwembadsysteem, maar vertrouwt op de natuurlijke eb en vloed van de getijden en stromingen. De boerderijen zijn voor de kust opgezet en hebben over het algemeen een dek dat de boerderij omringt, met touwen en andere uitrusting om het zeemos in en uit het water te laten stijgen en dalen.

Boeren leggen sterke touwen onder water om het zeemos te verleiden zich vast te grijpen. Boeren duiken over het algemeen in het water en lokaliseren hun touwen om te beginnen met het oogsten van het zeemos. Dit proces wordt tijdens het bloeiseizoen over het algemeen twee keer per maand herhaald.

Vervolgens leggen we uit hoe je thuis je eigen zeemos kunt kweken met behulp van een aquarium, dat in wezen een kleinschalige zeemosopstelling in een zwembad is.

Hoe zeemos thuis te kweken

Stap 1: Verzamel uw benodigdheden

In tegenstelling tot andere vormen van algen kan zeemos zowel in zoet als in zout water worden gekweekt. Het is echter altijd het beste om in zout water te kweken.

Om thuis zeemos te kweken, heb je de volgende benodigdheden nodig:

  • 20 gallon aquarium en luchtpomp
  • Natuurlijk zeezout
  • Voedingsstoffen en mineralen
  • Wildbewerkt zeemos (Chondrus crispus)

Aquarium van 20 liter

Om thuis zeemos te kweken, kun je het beste beginnen met een aquarium van 20 gallon. Dit zou meer dan genoeg moeten zijn om genoeg algen te laten groeien voor meerdere mensen. U kunt een standaard aquarium gebruiken, dat u bij elke plaatselijke dierenwinkel kunt vinden. U kunt ook kiezen voor een grote UV-bestendige doorzichtige draagtas, afhankelijk van de hoeveelheid zon en de gemiddelde temperatuur in uw omgeving.

Voedingsstoffen

Zoals bij de meeste vormen van algen, is het belangrijk om uw bedrijf van voldoende voedingsstoffen te voorzien. De meest voorkomende voedingsstoffen die nodig zijn voor de succesvolle vermeerdering van zeemos, zijn onder meer:

  • Ammoniumsulfaat
  • Calciumchloride
  • Citroenzuur
  • IJzersulfaat
  • Magnesiumsulfaat
  • Kaliumnitraat
  • Zout
  • Natriumbicarbonaat

Deze voedingsmix is ​​in principe hetzelfde als die voorgroeiende spirulina. Sommige winkels die gespecialiseerd zijn in waterplanten, zoalsLevend watervoerverkoop van voorgemengde nutriëntenmixen voor zeealgen.

Wildgemaakt zeemos

Zorg ervoor dat u bij het selecteren van uw eerste algen iets kiest dat uit de oceaan is geoogst. Dit zorgt ervoor dat uw zeemos geen agressieve of gevaarlijke chemicaliën bevat die anders uw gezondheid of de groei van de plant zouden kunnen aantasten. Als je in de buurt van de oceaan woont en toegang hebt tot wild zeemos, oogst het dan zelf tijdens de volgende bloei. Het is belangrijk dat de algen waarmee je begint nog leven als je ze in het water legt.

Hoewel er een aantal verschillende vormen van zeemos zijn die in zwembaden kunnen worden gekweekt, is het erg belangrijk dat u alleen koopt en consumeertChondrus crispus. Zorg er bij het kopen van uw eerste planten voor dat u in het zwembad gekweekt zeemos zoveel mogelijk vermijdt en zorg ervoor dat het bedrijf specificeert dat het in het wild is gemaakt of in de oceaan is gekweekt. Dit zorgt ervoor dat de algen niet zijn gegroeid in een zwembad met onbekende gevaarlijke chemicaliën.

Stap 2: bereid de tank voor

Stel vervolgens uw aquarium en luchtpomp in. Zorg ervoor dat u uw apparatuur zeer goed schoonmaakt met natuurlijke reinigingsmiddelen (gebruik geen chemische reinigingsmiddelen, tenzij deze zijn gespecificeerd voor gebruik in aquariums), om kruisbesmetting te voorkomen.

Om de best mogelijke kweekervaring te krijgen, moet je je aquarium in de zon plaatsen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je mini-boerderij veel zonlicht krijgt, maar het zorgt er ook voor dat het water warm genoeg blijft om een ​​optimale groeiomgeving te bieden.

Hoewel het zeemos niet noodzakelijkerwijs rotsen of zand nodig heeft, kunt u wat rivierrotsen of zand op de bodem van uw aquarium gebruiken. Dit geeft de algen iets om zich aan vast te grijpen zodra ze beginnen te groeien.

Stap 3: bereid het water voor

Hoewel het mogelijk is om zeemos in zoet water te laten groeien, is het het beste om de juiste zoutwateromgeving te creëren of het te laten gedijen. Meng hiervoor 1 eetlepel natuurlijk zeezout met 1 gallon warm zoet water. Een standaard tank van 20 gallon heeft 20 eetlepels zeezout nodig.

Hoeveelheden:

  • 1 Amerikaanse eetlepel zeezout (18 g / 0,6 oz) tot 1 gallon water (3,8 l)
  • 10 US Eetlepels Zeezout (180g / 6.4oz) tot 10 Gallons Water (38L)
  • 20 US Eetlepels Zeezout (360g / 12.7oz) tot 20 Gallons Water (76L)

Stap 4: Voeg het zeemos toe

Nadat je de tank met zout water hebt gevuld, kun je je wildcraft-zeemos in de bodem plaatsen. In tegenstelling tot andere vormen van algen en zeewier, grijpt het misschien niet meteen de rotsen vast. Kom gewoon af en toe terug en zorg ervoor dat het water in beroering blijft. Om te helpen bij het in beweging brengen van het water en zuurstoftoevoer, kunt u het beste ook een aquariumluchtpomp gebruiken. Dit zorgt voor een meer realistische en natuurlijke omgeving voor de algen.

Stap 5: Voeg voedingsstoffen toe

Van tijd tot tijd kan het nodig zijn om extra voedingsstoffen aan het water toe te voegen. Je kunt voedingsstoffen voor het kweken van zeewier online vinden, of bij een grote verscheidenheid aan natuurvoedingswinkels in het hele land. Het is belangrijk om een ​​voedingsmix te gebruiken die speciaal is ontworpen voor algen, in plaats van standaard plantaardige meststoffen, omdat dit de beste en veiligste resultaten garandeert.

Helaas is het niet goed gedocumenteerd hoe vaak zelfgekweekt zeemos moet worden bemest. Als we echter volgenspirulina groeiter wordt bijvoorbeeld aangeraden om elke keer dat het wordt geoogst een eetlepel voedingsstof toe te voegen. Sommige bronnen suggereren echter dat watermossen minder voedingsstoffen nodig hebben dan andere algen, dus het is waarschijnlijk het beste om voorzichtig te zijn en minder in plaats van meer te gebruiken.

We zullen dit updaten zodra we meer informatie ontvangen over de ideale frequentie en hoeveelheid voedingsstoffen die regelmatig nodig zijn om zeemos te laten gedijen. Voel je vrij omSchrijf onsals je het antwoord weet. In de tussentijd raden we je aan de instructies te volgen op de voedingsstof die je hebt gekocht.

Hoe Wildcrafted Sea Moss te oogsten

Als het kweken van zeemos niet jouw ding is en je woont in een gebied waar bekend is dat zeemos groeit, kun je het gewoon bij eb oogsten. Als het eb wordt, zie je het zeemos aan de rand van de rotsen hangen of zelfs in getijdenpoelen drijven. Hier halen de meeste kwekers en duikers hun wilde zeemos vandaan.

Hieronder staan ​​enkele tips voor het verzamelen van zeemos uit het wild. Voordat u eropuit trekt, raden we u echter aan om met iemand te praten die de lokale omgeving kent, om ervoor te zorgen dat u weet hoe u zeemos correct kunt identificeren en niet per ongeluk andere algen verzamelt.

Houd een duurzame mentaliteit

Voordat je iets uit het wild oogst, inclusief zeewier, moet je ervoor zorgen dat je het op een duurzame manier doet. Verzamel nooit te veel van één gebied om de kolonie te laten bloeien, en verzamel slechts zo weinig als je in één keer nodig hebt. Besteed aandacht aan en respecteer lokale regelgeving, aangezien sommige jurisdicties het oogsten van wilde planten en algen niet toestaan.

De juiste timing

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het oogsten precies goed is. Er is veel planning nodig om ervoor te zorgen dat wildcraft zeemos op het hoogtepunt van zijn bloei wordt geoogst. Dit zorgt ervoor dat de beste monsters uit het water gehaald kunnen worden.

Let op de getijden

Getijden spelen ook een belangrijke rol in het oogstseizoen. Het is altijd het beste om het zeemos te oogsten als het eb is. De meeste wildcraft-boeren maken regelmatig gebruik van een getijkaart. Ze nemen de tijd om hun oogsttochten rond het laagst getij van de cyclus te plannen. Dit zorgt ervoor dat de grootste hoeveelheid algen duurzaam kan worden geoogst met de minste inspanning.

Gebruik een scherp mes

Aangezien het zeemos de rotsachtige kusten vastgrijpt, moet je ervoor zorgen dat je een scherp mes bij je hebt. Er kunnen enkele uitstekende stukken mos zijn die stevig aan de rotsen zijn bevestigd en die moeten worden afgesneden.

Gebruik plastic zakken

Vanaf daar moet je plastic zakken gebruiken om alles wat je vindt te verzamelen. Hoe meer je van plan bent te verzamelen, hoe groter de tassen die je nodig hebt natuurlijk. Zorg ervoor dat de zakken het zeemos vochtig houden totdat u klaar bent om het te verwerken.

Laatste gedachten over het kweken van zeemos

Dat is het! Blijf uw zeemoskolonie in de gaten houden en bemest indien nodig. Voor het onderhoud volg je de instructies op de voeding die je hebt gekocht. Van tijd tot tijd, zoals bij elke aquariumopstelling, is het een goed idee om het opnieuw te vullen met nieuw water en de tank goed schoon te maken, om kruisbesmetting met ongewenste algen en bacteriën te voorkomen.

Voor meer informatie raden we u aan dit te lezenrichtlijn van de FAO over algenproductie, hoewel de wetenschappelijke en commerciële focus voor de meeste thuiskwekers misschien te technisch is. Op dit moment zijn er helaas maar heel weinig bronnen over het thuis kweken van zeemos in het water, wat betekent dat u mogelijk beperkt bent tot wetenschappelijke en industriële publicaties. Voor specifieke vragen kunt u terecht bij uw plaatselijke aquariumspeciaalzaak voor persoonlijk advies. We zullen dit bericht blijven updaten naarmate we meer informatie krijgen over de optimale omstandigheden voor het kweken van zeemos thuis.

Gelukkig zeewier!

Hoe ZEE MOS thuis te kweken - Zeewier Algen & Zeewier Groeien (2024)

FAQs

Kun je zeewier zelf kweken? ›

Zeewier is een populair component in Aziatische gerechten. Liefhebbers van zeewier en anderen die meer algen in hun voeding willen integreren, kunnen deze toekomstig zelf thuis kweken.

Wat heeft zeewier nodig om te groeien? ›

Zeewier heeft voedingsstoffen nodig om te groeien zoals fosfor en stikstof, net als andere planten. Om die reden wordt teelt in de buurt van riviermondingen het meest kansrijk geacht. Daar is het water het meest voedselrijk.

Hoe wordt zeewier gekweekt? ›

Door een teveel aan CO2 in de oceanen wordt het zeewater zuurder. Zeewier neemt CO2 op uit het water zoals een plant CO2 uit de lucht opneemt, waardoor het zeewater minder zuur wordt. Zo wordt de omgeving weer een ideale plek voor schelpdieren om te groeien.

Hoe plant zeewier zich voort? ›

VERMENIGVULDIGING. Zeewieren hebben complexe voortplantingsorganen en een ingewikkelde voortplanting. Zeewier vermenigvuldigt zich over het algemeen door middel van microscopisch kleine mannelijke en vrouwelijke sporen. Deze sporen maken enige tijd deel uit van het fytoplankton en 'zwemmen' zo door het water.

Waarom groeit zeewier niet in diep water? ›

Wieren hebben net als planten licht nodig om te groeien. Ook hebben ze een harde ondergrond nodig om zich vast te hechten met hun zogenaamde voet. Wieren komen in verschillende dieptes voor. Het groenwier groeit ondiep.

Is zeewier vervuild? ›

Bepaalde zeewieren zoals hijiki en rode algen bevatten relatief grote hoeveelheden arsenicum. Er zijn 2 vormen waarin arsenicum voorkomt, een organische en een inorganische: Inorganische vorm - Deze kent de grootste gezondheidsrisico's; het is ook de vorm die berucht is vanwege vergiftigingsscenario's.

Waarom mag je niet te veel zeewier eten? ›

Als je weinig brood eet en geen visliefhebber bent, kun je zeewier gebruiken om een tekort te voorkomen. Maar te veel zeewier is ook niet gezond, dan kun je te veel jodium binnenkrijgen. Omdat het gehalte aan jodium in zeewier nogal kan variëren, adviseert het Voedingscentrum zeewier te variëren met andere groente.

Heeft zeewier licht nodig? ›

Wieren hebben een slappe vorm, maar door de opwaartse druk van het water staan ze rechtop en hebben ze geen houtige delen nodig. Behalve wat zonlicht kunnen zeewieren alles wat ze nodig hebben om te leven direct uit het water in hun omgeving halen.

Is zeewier de toekomst? ›

Zeewier heeft grote toekomstmogelijkheden, wereldwijd, maar zeker ook in ons land. Geteeld op zee kan het een belangrijke bijdrage leveren aan voedselzekerheid en aan de biobased economy (o.a. chemie en energie-opwekking).

Wat heeft zeewier nodig? ›

Zeewier heeft alleen zonlicht nodig, zuivert het zeewater en is bijzonder duurzaam te kweken. Ook is het een soort superfood, dat makkelijk te verwerken valt in gezond en smakelijk voedsel voor mens en dier.

Is zeewier duurzaam? ›

Het telen van zeewier is uiterst duurzaam. Er zijn geen schaarse landbouwgronden, gewasbeschermingsmiddelen, zoetwater of kunstmest nodig.

Is zeewier een plant? ›

Ze lijken er wel op, maar zijn het niet: zeewieren zijn geen planten. Zeewieren missen bijvoorbeeld de wortels en het vatenstelsel. De enige echte mariene planten in Nederland zijn de zeegrassen.

Hoe kweek je zeekraal? ›

Zaaien: jaarrond in bakjes binnen, voor de buitenteelt van maart-juni. Zoetwaterteelt: kieming lukt het beste met een dag- en nachtwisseling van 5̊C-25̊C. Het zaad mag iets bedekt worden met zaaigrond, af en toe licht doorharken en weer aandrukken geeft een gunstig licht-ontvangend effect.

Kun je alle soorten zeewier eten? ›

Er zijn zo'n 500 eetbare soorten, waarvan bruinwieren (bijvoorbeeld kombu/kelp, wakame, hiziki en zeespaghetti), roodwieren (dulse) en groenwieren (zeesla) belangrijke groepen zijn. Zeewieren kunnen een goede en duurzame vegetarische keuze zijn, mits ze niet te veel vervuild zijn.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 5407

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.