Kaki kweken: de complete gids voor het planten, kweken en oogsten van persimmon (2024)

Ik herinner me de eerste keer dat ik in een dadelpruim beet. Ik werd avontuurlijk in de supermarkt en kocht er een hele kist van in de uitverkoop, ook al ben ik geen grote fan van fruit. Het was rond de feestdagen, dus goedkoop fruit was schaars.

Toen ik in mijn eerste kaki sneed, werd het duidelijk dat het een van de eenvoudigere vruchten was om te bereiden. Er zijn geen dikke zaden of oneetbare delen die in de weg zitten. Dus ik nam een ​​hap en wat me opviel was hoe zoet het was.

Het is zelfs een van de zoetste vruchten die ik me kan herinneren. Zoeter dan ananas of mango, met vrijwel geen zuurgraad. Ik herinner me dat ik mijn man, wiens liefde voor snoep geen grenzen kent, zei: "Dit is als snoep!" Zijn naam (Diospyros spp.) is Grieks voor "vrucht van de goden", en dat is passend gezien de heerlijke smaak.

Kaki kweken: de complete gids voor het planten, kweken en oogsten van persimmon (1)

Sindsdien wist ik dat ik dadelpruimen in mijn achtertuin moest kweken. Gelukkig voor mij zijn de mooie planten veel probleemlozer dan ander fruit.

Kaki kweken: de complete gids voor het planten, kweken en oogsten van persimmon (2)

Persimmon-variëteiten

Kaki kweken: de complete gids voor het planten, kweken en oogsten van persimmon (3)

Vraagt ​​u zich af welke variëteit u in uw tuin moet planten? Hier zijn een paar slimme opties.

Japanse dadelpruimen

Japanse dadelpruimen (Diospyros kaki)zijn zoeter dan Amerikaanse, en veel bomen zijn zelfbestuivend (hoewel niet alle). Ze worden 25-30 voet lang en gedijen in de zones 7-10.

 • fuyu-Deze Japanse dadelpruimsoort lijkt veel op een tomaat en is de soort die je het vaakst in je plaatselijke supermarkt vindt. Het is zoet en heeft stevig, knapperig vruchtvlees, waardoor het geweldig is om direct van de boom te eten.
 • Hachiyama–Een kleine dadelpruim die alleen zoet wordt als hij rijp en zacht is.
 • Er bestaat- Deze plant heeft een hangende, lome uitstraling waardoor het een populaire sierplant is. Van de bladeren kun je thee zetten en de vrucht is vierkant en zoet.
 • Ormond– Bekend als deKerst dadelpruim, dit type is oogstrijp in januari met sappige, oranjerode vruchten.
 • Saijo- Dit type wordt beschouwd als de liefste van allemaal. De boom is een zware producent en hij is winterhard.
 • Chocolade: Een donkerder gekleurde, bruinachtige dadelpruim die zijn naam niet dankt aan zijn kleur, maar aan zijn subtiele cacaosmaak. Ook bekend als Tsuru Noko.

Amerikaanse dadelpruimen

Amerikaanse dadelpruimen (Diospyros virginiana)zijn bitter als ze onrijp zijn. De bomen worden groter dan Aziatische soorten en bereiken een hoogte van 35-50 voet. Ze zijn winterharder dan Japanse soorten en groeien in de zones 4-11.

 • Taylor–Een winterharde variëteit die zelfs barre winterse omstandigheden tot -40°F kan overleven. Ze hebben een uitgesproken zoetheid verpakt in een klein pakketje.
 • Yates- Dit is een zelfbestuivend type afkomstig uit Indiana. Het is bestand tegen ziekten en plagen en heeft een abrikozenachtige smaak.
 • proc– Prok is groter dan andere Amerikaanse soorten en rijpt in september tot laat in de herfst. Zelfbestuivend.

Kaki planten

Kaki kweken: de complete gids voor het planten, kweken en oogsten van persimmon (4)

Temperatuurvereisten

Dadelpruimen doen het goed in zuidelijke klimaten, maar er zijn variëteiten die zijn gekweekt om koude omstandigheden aan te kunnen. Afhankelijk van het type groeien ze in zones 4-11.

Bodem- en zonvereisten

Dadelpruimen houden van leemachtige, vruchtbare, goed doorlatende grond met een pH tussen 6,5-7,5. Bomen geven de voorkeur aan volle zon om productief te zijn, maar ze kunnen ook halfschaduw aan. Op plaatsen met zinderende zomers is schaduw in de middag ideaal. Maar te veel duisternis, en ze zullen langbenig worden en zwakke takken ontwikkelen.

Wanneer te planten

Plant dadelpruimen in het vroege voorjaar of de late winter.

Groeien in containers

Sommige dadelpruimen doen het goed in potten. Het is zelfs een goed idee om een ​​grote container te zoeken als je dadelpruimen kweekt in een noordelijk klimaat. Zo kun je de plant in de winter naar binnen halen of als de nachttemperatuur te laag wordt.

Enten of zaden?

Je kunt dadelpruimen kopen die zijn gekweekt uit zaad of enten. Geënte bomen dragen sneller vruchten, dus als je op zoek bent naar een dadelpruim, is dat iets om over na te denken. Aan de andere kant zijn uit zaad gekweekte variëteiten over het algemeen sterker in de kou.

Het is ook mogelijk om dadelpruimen uit zaad te kweken. Begin het proces ongeveer 5 maanden voor de laatste nachtvorst in uw omgeving. Bewaar zaden in vochtig zand in de koelkast gedurende 3 maanden en controleer regelmatig of ze nat blijven. Plant vervolgens zaden 1-inch diep in een turfpot die is voorbereid met plantaarde. Plaats in de buurt van een raam of onder kweeklampen en houd tussen 55-70 ° F.

Zodra de planten 4-5 centimeter lang zijn en meerdere echte bladeren hebben, hardt u ze 2 weken af ​​voordat u ze op een vaste locatie plant.

Plan voor bestuiving

In sommige gevallen heb je twee persimmonbomen nodig om fruit te oogsten, hoewel veel soorten zelfbestuivend zijn. Als je dadelpruimen kweekt die een tweede boom nodig hebben voor bestuiving, zorg er dan voor dat je ze minstens 20 voet uit elkaar plant.

Er is enige wijsheid die zegt dat tuiniers een mannelijke en vrouwelijke boom dicht bij elkaar kunnen planten en de mannelijke boom agressief kunnen snoeien, zodat hij kan bloeien en bloeien.helpen bij de bestuiving. Als je ruimte hebt voor twee bomen, raad ik aan om de bomen dienovereenkomstig uit elkaar te plaatsen.

Spatiëring

Plant bomen 20-25 voet uit elkaar.

Kaki verzorgen

Kaki kweken: de complete gids voor het planten, kweken en oogsten van persimmon (5)

Water geven

Persimmonbomen vinden een beetje droogte niet erg, maar lange periodes zonder water zullen ze doden. Vermijd ook wateroverlast van de grond rond uw boom, wat ook dodelijk kan zijn. Geef bomen tijdens de warmere maanden een keer per week 10 minuten weken.

Mulchen

Mulch rond de basis van een groeiende dadelpruimboom om vocht vast te houden en onkruid weg te houden, maar mulch niet direct rond de stam. Houd een beetje afstand om wortelrot en wateroverlast te voorkomen.

Bemesting

Het is niet genoeg om visuele observaties te doen en problemen met de onbalans van voedingsstoffen te diagnosticeren. Laat je grond testen! Zolang alles er normaal uitziet, is een uitgebalanceerde meststof de beste optie voor dit type fruitboom.

Als u besluit te bemesten, doe dit dan in het vroege voorjaar of de late winter. Vermijd een kunstmest met een hoog stikstofgehalte, omdat dit problemen met uw boom kan veroorzaken (bijv. Fruit- of bloesemdruppel). Breng 5-10 pond organische mest aan.

Snoeien

Verwijder alle stengels of delen van de persimmonboom die er ongezond uitzien. Snoei zwakke takken om het aantal vruchten dat de boom draagt ​​te verminderen. Te veel fruit zal de takken verzwaren.

Persimmon-problemen en oplossingen

Dadelpruimen zijn relatief probleemloos, maar u kunt een paar problemen tegenkomen.

Kaki kweken: de complete gids voor het planten, kweken en oogsten van persimmon (6)
 • Geen fruit: Heb je twee vrouwelijke of mannelijke bomen aan je handen? Misschien heb je maar één boom geplant? Vergeet niet dat sommige dadelpruimen 2 of meer bomen nodig hebben om de bloesems te laten bestuiven en vrucht te laten dragen. Het gebrek aan fruit kan ook een temperatuurprobleem zijn. Als het te koud is, kan het zijn dat uw boom in winterslaap is gegaan. Te warm en uw boom kan te gestrest zijn om fruit te produceren. Anders is uw boom mogelijk te jong om vrucht te dragen. Wees geduldig.
 • Geen bloesems: Bloeitijd varieert afhankelijk van de variëteit van de dadelpruimboom. Het kan ook te vroeg zijn om bloemen te verwachten. Sommige soorten hebben jaren nodig om vruchten af ​​te werpen. Een onbalans in voedingsstoffen kan ook de oorzaak zijn, maar zorg ervoor dat u dit doet voordat u een mogelijk probleem aanpakttest je grond.
 • Bomen gaan dood: Tijd om je vertrouwde checklist tevoorschijn te halen, die van toepassing is op de meeste planten in een tuin. Controleer eerst of de grond niet drassig is en wortelrot veroorzaakt. Zorgt uw grond vervolgens voor de benodigde voedingsstoffen? Laat bij twijfel een bodemonderzoek doen. Controleer op ongedierte en houd rekening met de recente weersomstandigheden.

Anthracnose

Deze schimmelziekte, ook bekend als blad- of twijgziekte, is herkenbaar aan de zwarte vlekken die het op bladeren veroorzaakt. Lagere takken aan de boom kunnen afsterven, maar uw boom zal het waarschijnlijk overleven. Ruim bladafval op, houd het gebied rond uw boom onkruidvrij en maak gereedschap zoals snoeischaren schoon voordat u ze gebruikt. Snijd en verbrand geïnfecteerde takken en geef ze 's ochtends water, zodat de bladeren de tijd hebben om te drogen.

Persimmon Trunk Borer

De dadelpruimstamboor is een klein insect dat, zoals de naam al aangeeft, in de stammen van bomen boort. Meestal richten ze zich op de onderkant van de boom. Je kunt deze plaag op natuurlijke wijze bestrijden als je het geduld hebtuitgravende insecten met een scherp stuk gereedschap.

Witte vlieg

Witte vliegen zijn kleine, mugachtige insecten met witte vleugels die zich meestal op bladeren richten en sap uit gebladerte zuigen. Als je de beestjes niet als eerste ziet, zul je zeker merken dat de bladeren van je boom geel worden. Gebruik wittevliegvallen om ze te bestrijden.

trips

Een ander gevleugeld insect dat zich voedt met veel soorten planten, trips wordt ook bestreden via vallen.

Dadelpruim en Verticillium verwelken

Dit is een schimmel die binnen enkele jaren dodelijk kan zijn voor persimmonbomen. Takken zullen afsterven en bladeren zullen verwelken en vallen, beginnend bij de top van de boom en naar beneden. Helaas moet je aangetaste bomen opgraven en vernietigen en de grond solariseren.

Nematoden

Nematoden veroorzaken gallen op de wortels waardoor de boom geen water krijgt. Ze zullen over het algemeen geen boom doden, maar als je met deze plaag worstelt, overweeg dan om resistente variëteiten te planten.

Armillaria Wortelrot

Deze schimmel begint aan de voet van de boom en groeit langzaam omhoog langs de stam. Het kan de groei van bomen belemmeren. Verwijder eventuele schimmels die je ziet groeien en steriliseer je gereedschap voor gebruik. Houd planten op de juiste manier bewaterd om wortelrot op afstand te houden.

Metgezellen voor dadelpruimen

De beste metgezel voor de meeste persimmonboomsoorten is een andere persimmonboom! Je hebt een mannelijke en vrouwelijke boom nodig om bestuiving te stimuleren. Wil je iets anders in de buurt kweken? Hier zijn een paar andere nuttige metgezellen voor uw exotische fruitboom:

 • Bloeiende kruiden zoals munt, bieslook, bernagie en smeerwortel.
 • Bloeiende planten die bestuivers kunnen aantrekken, zoals goudsbloem of calendula.
 • Aardbeien

Slechtste metgezellen

Vermijd alles dat zal strijden om ruimte en voedingsstoffen met je dadelpruimboom. Walnotenbomen zijn bijzonder slechte metgezellen voor dadelpruimen.

Persimmon oogsten en bewaren

Kaki kweken: de complete gids voor het planten, kweken en oogsten van persimmon (7)

De oogsttijd voor dadelpruimen is afhankelijk van de variëteit die je hebt geplant en het klimaat waarin je leeft. Over het algemeen zijn ze klaar 2-3 jaar na het planten. Dadelpruimen van het Amerikaanse type smaken het lekkerst als het vruchtvlees zacht is.

Sommige Japanse dadelpruimen kunnen ook het beste worden gegeten als ze zacht zijn, dus je moet de verzorgingsinformatie controleren voor de specifieke variëteit die je hebt geplant om te controleren of de vruchten van je persimmonboom lekker zijn als het vruchtvlees nog knapperig is.

Bij hardvlezige, niet-samentrekkende variëteiten verandert de vrucht meestal enigszins van uiterlijk wanneer hij klaar is voor de oogst. Het kan zelfs van de boom vallen, maar vruchten raken gemakkelijk beschadigd en de zoet smakende dadelpruimen zijn een gemakkelijk doelwit voor hongerige grondzoogdieren.

Laat het korte steeltje op zijn plaats bij het plukken van dadelpruimen.

Eenmaal geplukt blijven dadelpruimen een paar weken vers in de koelkast of een paar dagen buiten. Rassen die het lekkerst zacht gegeten kunnen worden, kunnen na de pluk rijpen. Sommige soorten kunnen sneller bederven dan andere.

Zelfs als je niet van het fruit houdt, staan ​​de bomen mooi in de tuin dankzij de donkergroene bladeren en scherpe bloemen. Hoewel ze vers van de boom geweldig zijn, zorgen dadelpruimen voorkoekjesdie niet van deze wereld zijn. Hoe bereid jij die van jou het liefst?

Kaki kweken: de complete gids voor het planten, kweken en oogsten van persimmon (8)

Was dit artikel behulpzaam?

Ja Nee

×

Wat ging er mis?

Dit artikel bevat onjuiste informatie

Dit artikel bevat niet de informatie die ik zoek

×

Hoe kunnen we het verbeteren?

×

We waarderen uw nuttige feedback!

Uw antwoord wordt gebruikt om onze inhoud te verbeteren. Hoe meer feedback u ons geeft, hoe beter onze pagina's kunnen zijn.

Volg ons op sociale media:

Kaki kweken: de complete gids voor het planten, kweken en oogsten van persimmon (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 6013

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.