Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (2024)

E-mailPinterestFacebookTwitterenLinkedin

Dennenappels zijn er in alle soorten, maten en tinten bruin. De conische of cilindrische houtachtige kegels helpen bij het identificeren van de soorten pijnbomen. De meeste dennenappels hebben een algehele kegel- of eivorm. Sommige zaadkegels van pijnbomen zijn lang en cilinderachtig, terwijl andere dennenappels meer eivormig zijn met houtachtige stekelige schubben. Enkele van de kleinste dennenappels zijn tonvormig met grote schubben. De grootste dennenappel - de coulter dennenappel - is een enorme eivormige geschubde kegel die tot 11 lbs weegt. (5 kilo).

Alleconiferenproduceren kegels, maar dennenappels komen alleen van pijnbomen in het geslachtPinus.Zaadbevattende dennenappels zijn niet alleen nodig voor een dennenboom om zich voort te planten. Dennenappels bevatten eetbare zaden of noten en ook dennenappels zijn zeer decoratief.

Dit artikel is een identificatiegids voor het herkennen van verschillende soorten dennenappels. Je leert over de zwaarste, grootste, kleinste en langste dennenappels. Bovendien zullen beschrijvingen en afbeeldingen van kenmerken van dennenappels helpen bij het identificeren van deze zaadbevattende kegels.

Wat zijn dennenappels?

Dennenappels spelen een cruciale rol bij de voortplanting van een dennenboom. Elke kegel of strobilus bevat houtachtige schutbladen of schubben die zijn verbonden met een centrale stengel die pijnboompitten of zaden beschermt. Sommigedennenboom soortenbevatten mannelijke en vrouwelijke kegels, terwijl andere alleen de een of de ander produceren.

Mannelijke versus vrouwelijke dennenappels

Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (1)

Mannelijke kegels van lodgepole pine (Pinus contorta subsp. Murrayana)

Het verschil tussen mannelijke dennenappels en vrouwelijke kegels zit in hun grootte, vorm en kleur. Vrouwelijke dennenappels zijn de karakteristieke houtachtige, geschubde eivormige kegels die zichtbaar aan pijnbomen bengelen. Mannelijke dennenappels zijn de kleinste soorten dennenappels. Mannelijke dennenappels zijn gelige, buisachtige trossen met dicht opeengepakte schubben die stuifmeel bevatten. Als gevolg hiervan zijn mannelijke kegels moeilijk te herkennen aan pijnbomen.

Mannelijke dennenappels zijn kleine cilindrische structuren die stuifmeel afgeven. Grotere vrouwelijke kegelschubben gaan open om stuifmeel op te nemen en sluiten zich vervolgens als de pijnboompitten of noten zich ontwikkelen en rijpen in de kegels. Meestal tonen foto's van dennenappels alleen vrouwelijke kegels.

Dennenappel Zaden

Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (2)

Zaden van zanddennen (Pinus clausa)

Zaden in vrouwelijke dennenappels hebben een enkele vleugel met een traanvormig zaadje aan de basis. Pijnboompitten zijn ingekapseld in een oneetbare harde schaal. De papierachtige vleugel van het dennenappelzaad verspreidt ze in de wind wanneer de dennenschubben of -platen opengaan. Er zijn meestal twee zaden per schaal.

Komen pijnboompitten uit dennenappels?

Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (3)

Een close-up foto van pijnboompitten in geopende schaal

Pijnboompitten zijn de eetbare zaden die afkomstig zijn van bepaalde soorten dennenappels. De eetbare pijnboompitten hebben een zoete, nootachtige smaak en worden vaak geroosterd om hun smaak te versterken.

De kleine ivoorwitte pijnboompitten hebben een ovale of langwerpige vorm en zijn ongeveer 12 mm lang. Ook wel pignoli genoemd, de witte pijnboomnoot heeft een stijve omhulling.

Hoewel er meer dan 115 soorten dennen zijn, produceren slechts ongeveer 20 pijnboompitten die geschikt zijn om te oogsten.

De beste en lekkerste pijnboompitten komen van de Pinyon dennenboom (Je eet dennen). Van de heerlijke pijnboompitten wordt gezegd dat ze een zachte, nootachtige smaak hebben met zoete ondertonen. Sommigen zeggen dat pijnboompitten, rechtstreeks van de boom, een vergelijkbare smaak hebben als cashewnoten.

Feiten over dennenappels

Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (4)

Dennenappels zijn er in verschillende soorten en maten

Dennenappels gaan het hele seizoen meerdere keren open en dicht. De schubben van de kegels gaan open voor bevruchting en zaadverspreiding.

Dennenappels kunnen meer dan tien jaar aan de boom blijven hangen. De meeste soorten kegels van dennenbomen rijpen echter in zes tot acht maanden, afhankelijk van de soort. Maar sommige hebben tot twee jaar nodig om volwassen te worden.

De wind verspreidt pijnboompitten. Dennenappelschubben gaan open bij droog weer, waardoor de wind zaden ver van de boom kan dragen. Dit feit zorgt voor een grotere diversiteit aan pijnboomsoorten.

Dennenappels variëren in grootte van kleine, stompe tonvormige kegels van ongeveer 2 cm tot lange cilinderachtige kegels van 50 cm lang. Dennenappels kunnen dunne papierachtige schubben of dikke houtachtige schubben hebben, afhankelijk van de soort.

Dennenappels kunnen ook de luchtvochtigheid aangeven. Dennenappels sluiten meestal als ze vochtig zijn en gaan dan weer open als ze droog zijn. Bovendien geven kegels die op de grond worden geopend of gesloten ook aan hoe droog de grond is, en dus of er kans is op bosbrand.

Dennenappel identificatie

Een dennenappel herken je aan zijn vorm, grootte en kleur. De houtachtige, geschubde geelbruine kegel heeft bijvoorbeeld meestal een algehele conische, eivormige (eivormige) of cilindrische vorm. Bovendien hebben de kegels meestal een ruwe, wrattenachtige textuur wanneer ze gesloten zijn. Sommige kegels hebben naar boven groeiende schubben wanneer ze open zijn, terwijl andere zich horizontaal verspreiden.

Soorten dennenappels (met afbeeldingen) - Identificatie

Laten we in meer detail kijken naar het identificeren van veelvoorkomende soorten dennenappels die u waarschijnlijk tegenkomt in een bos met coniferen en pijnbomen.

Coulter dennenappel (Grenen kouter)

Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (5)

De zware kouter dennenappel is een van 's werelds grootste dennenappels

Dennenappels van de kouterpijnboom worden geïdentificeerd als de grootste en meest massieve van alle dennenappels. De enorme kegels hebben een eivormige tot cilindrische vorm en zijn 20 – 40 cm lang. De lichtbruine kegel weegt tussen de 4 en 11 lbs. (1,8 – 5 kg).

Vanwege hun grootte en gewicht wordt de kouter dennenappel ook wel de "widowmaker" genoemd. Een van deze gigantische stekelige dennenappels kan ernstige schade aanrichten als er een op je hoofd valt.

Mannelijke kouter dennenappels hebben een slanke cilindervorm die tot 25 mm lang kan worden. De kleine dennenappels variëren in grootte van oranjebruin tot paarsbruin.

Pinyon dennenappel (Je eet dennen)

Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (6)

Pinyon-dennenappels produceren heerlijke pijnboompitten

Dennenappels van de pinyon-dennenboom zouden de lekkerste pijnboompitten opleveren. De bleke geelbruine of roodbruine dennenappels hebben een bolvorm met relatief grote schubben. De harsachtige kegels zijn 3 tot 5 cm lang en tot 6 cm breed wanneer ze open zijn.

Pinyon-dennenappels hebben twee jaar nodig om te rijpen, en meestal verspreiden vogels de zaden. De pijnboompitten in hun harde dop zijn eivormig en hebben geen vleugels.

Mannelijke dennenappels zijn enkele van de kleinste dennenappels van alle inheemse pijnbomen. Ze zijn te herkennen aan hun gelige tot roestbruine kleur en zijn ongeveer 7 mm lang.

Monterey dennenappel (Stralende grenen)

Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (7)

De grote Monterey-dennenappels worden vaak gezien in naaldbossen

Dennenappels van de Monterey dennenboom behoren tot de meest populaire kegels. De dennenappels zijn te herkennen aan hun lichtbruine kleur en eivorm. De houtachtige schubben hebben teruggebogen uiteinden en bevatten elk een gevleugeld, donkerbruin zaadje. De dennenappels zijn 7,5 – 15 cm lang.

Groenblijvende Monterey-pijnbomenzijn de meest gekweekte pijnbomen voor hout in Noord-Amerika. Afgezien van de grote, geelbruine kegels, omvatten identificerende kenmerken van de pijnboom roodbruine schors, cilindrische mannelijke stuifmeelkegels en een losse piramidale kroon.

Lodgepaal dennenappel (Gedraaide grenen)

Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (8)

Lodgepole dennenappels

Dennenappels van de lodgepole dennenboom zijn kegelvormig voordat ze opengaan tot een afgeronde tot ovale vorm in een oranjerode of bruine kleur. Lodgepole-dennenappels zijn 2,5 - 7,5 cm lang en bevatten verschillende gevleugelde zwarte zaden. De slanke eivormige kegels groeien op pijnbomen tot 50 meter hoog.

Stuifmeelkegels op de lodgepole dennenboom zijn kleine, cilindrische kegels van 0,2 "tot 0,6" (5 - 15 mm) lang. Andere identificerende kenmerken van lodgepole-dennen zijn grijze of roodbruine schors,geelgroene naalden bladeren, en zaden met zwarte vleugels van 1 cm lang.

Bristlecone dennenappel (Langlevende pijnboom)

Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (9)

Bristlecone-dennenappels zijn te herkennen aan de kleine ruggengraat op elke schaal

Een van de langstlevende soorten dennenappels groeit op de bristlecone dennenboom. De dennenappels hebben een eivormige tot cilindrische vorm en zijn 5 tot 10 cm lang. De kegels komen groen of paars uit en rijpen tot een oranjebruine kleur.

Als ze volwassen zijn, hebben de kegelvormige dennenappels borstelachtige stekels en gaan ze open om 1,5 tot 2,5 inch (4 tot 6 cm) breed te worden. De peervormige, lichtbruine zaden zijn 5 tot 8 mm groot en hebben een vleugel van 12 mm lang.

Suiker dennenappel (Pinus lambertiana)

Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (10)

Suikerdennenappel is de langste van alle dennenappels

Dennenappels van de suikerdennenbomen worden geïdentificeerd als de langste zaadkegels van alleconiferen soorten. De lange, cilindrische geschubde dennenappels zijn gemiddeld 25 tot 50 cm lang. In sommige gevallen bereiken de lange cilinderkegels een lengte van 66 cm. De kegels hebben afgeplatte, lichtbruin gekleurde schubben.

De uitzonderlijk lange bruine kegels groeien aan een van de grootste pijnbomen. De suikerden kan 40 – 60 m hoog worden en heeft een herkenbare, smalle, conische afgeplatte kroon die helpt om de boom te onderscheiden van andere dennen.

Oosterse witte dennenappel (Dennen stroboscoop)

Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (11)

De oostelijke witte dennenappel is lang en slank

Dennenappels van de oostelijke witte dennenboom zijn slanke, cilindrische harsachtige zaadkegels die 3 tot 6 inch (7,5 - 15 cm) lang worden. De gemakkelijk herkenbare dennenappels hebben open schubben met een afgeronde top en een gebogen punt. De schubben van de kegel bevatten kleine zaadjes van 5 mm lang.

Ook wel de witte pijnboom genoemd, de naaldboom wordt geïdentificeerd door zijn witgrijze schors. De naaldbladeren van de boom groeien in bundels van vijf en hebben een blauwgroene kleur. Het meest voorkomende identificerende kenmerk van de oostelijke witte den zijn de lange slanke bruine kegels die tussen groenblijvende bladeren bungelen.

Westerse witte dennenappel (Pinus monticola)

Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (12)

De westelijke witte dennenboom heeft lange dennenappels

Dennenappels van de westelijke witte den worden geïdentificeerd als lancetvormige of cilindrische zaadkegels in een crèmebruine kleur. De lange hangende dennenappels zijn 10 tot 25 cm lang en hebben dunne, flexibele schubben. Je zult zien dat de cilindrische kegels in trossen aan de bomen groeien.

Afgezien van clusters van hangende dennenappels, zijn andere identificerende kenmerken van de westelijke witte den onder meer blauwachtig groene naaldbladeren, gladde dunne grijze schors en een nauw kegelvormige kroon. De kleine mannelijke kegels zijn ovaal, geel en zijn 10 tot 15 mm lang.

Ponderosa dennenappel (Een zware dennenboom)

Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (13)

Ponderosa-dennenappels zijn meestal roodbruin van kleur

Dennenappels van de ponderosa-pijnboom zijn kleine tot middelgrote, donkerbruine, eivormige zaadkegels die in 2 jaar rijpen. De eivormige dennenappels hebben dikke schubben die spiraalsgewijs groeien. Elke dennenappel is 5 tot 15 cm groot en tussen elke schub zit een geelbruin peervormig zaadje.

Deze hoge naaldboom, ook wel de blackjack-den, westelijke gele den of filipinus-den genoemd, wordt geïdentificeerd door zijn roodachtige, geschubde schors. De slanke, rechtopstaande boom is ook te herkennen aan de paarsachtige kegels wanneer ze verschijnen en geleidelijk bruin worden. Er is typisch een overvloed aan kegels op de grond onder deze dennenboom.

grove dennenappel (Pinus sylvestris)

Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (14)

Grove dennenappels zijn klein en hebben een afgeronde vorm

Dennenappels op de grove dennenboom zijn puntige, eivormig-kegelvormige kegels die rood uitlopen en geleidelijk een lichtbruine kleur krijgen. Grove dennenappels hebben platte, piramidale schubben met donkerbruine of zwarte gevleugelde zaden. De grove dennenappels zijn 3 tot 7,5 cm lang.

Behalve herkenbaar aan de open, houtachtige schubben, heeft een grove den een herkenbare rechte roodbruine, takloze stam met een piramidale kroon aan de top van de boom. Mannelijke kegels zijn geel of roze, maar zijn moeilijk te zien aan de top van de hoge boom van 35 meter hoog.

Berg dennenappel (Pinus mug)

Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (15)

Gesloten en open kegels van bergpijnboom

Dennenappels op de bergpijnboom worden geïdentificeerd als kleine, symmetrische, tonvormige kegels die tot 2 "(5 cm) lang en 1,12" (2,8 cm) breed worden. Bergdennenappels worden paars en volwassen tot een donkerbruine kleur. De schubben van de kegel zijn dun, plat en driehoekig, elk met zwarte gevleugelde zaden.

Bergpijnbomen zijn kleine, struikachtige naaldbomen die dennenappels produceren. Andere namen hiervoordwerg dennenboomomvatten kruipende dennen, struikgewas bergdennen of dwerg bergdennen. De naaldbomen worden meestal niet meer dan 3 tot 5 m hoog.

Rode dennenappel (harsachtige pinus)

Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (16)

Rode dennenappels zijn klein en eivormig

Dennenappels aan de rode dennenboom zijn kleine, eivormige roodbruine zaadkegels die bij het openen bijna bolvormig worden. De zich uitspreidende, open kegels worden 3,5 tot 6 cm lang. Zoals veel winterharde dennen, worden de eivormige kegels paars en rijpen ze tot een notenbruine kleur.

Kenmerkend voor een rode pijnboom is de hoge, rechte stam, de gladde grijsbruine schors met rode kleuren in de spleten en de smalle kegelvormige kroon. De rode dennenappels groeien afzonderlijk of in tegenovergestelde paren en rijpen twee jaar na bestuiving.

Jack dennenappel (Banksiana-den)

Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (17)

De unieke vorm van Jack dennenappels helpt om de boom te identificeren

Kegels op de inheemse vijgenboom zien er ongewoon uit vanwege hun gebogen punt in gesloten toestand. De gladde dennenappels hebben een geelgrijze kleur die overgaat in een notenbruine kleur. De kenmerkende dennenappels gaan open bij extreme hitte. Deze kegelvormige, gebogen dennenappels zijn ongeveer 5 cm lang.

Een uniek kenmerk van jack-dennenappels is dat de kegels naar voren wijzen langs de tak, in plaats van de traditionele bungelende kegels van de meeste pijnboomsoorten. Daarom kan het kijken naar de groeiwijze van de kegels helpen om jack-dennenappels te onderscheiden van andere dennenbomen.

Virginia dennenappel (Virginia dennenboom)

Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (18)

Virginia dennenappel heeft een stekel op elke schaal

Dennenappels op een dennenboom uit Virginia zijn smalle, eivormige bruine zaadkegels met een roodbruine kleur. De middelgrote, aantrekkelijke dennenappels zijn 4 tot 7 cm lang en kunnen meerdere jaren aan bomen blijven hangen. De dennenappels hebben herkenbare stekels op de spreidende schubben.

Afgezien van de eivormige dennenappels, zijn identificerende kenmerken van de Virginia-pijnboom korte, gedraaide naaldbladeren die in paren groeien, ruwe, roodachtige schors en een gemiddelde grootte van 30 - 60 ft. (9 - 18 m).

Hoe dennenappelzaden te planten

Het kweken van een dennenboom uit zaad is mogelijk, zij het een uitdaging. Je kunt de pijnboompitten oogsten van dennenappels die in de late herfst op de grond zijn gevallen. Je kunt de pijnboomzaden herkennen als een kleine, gevleugelde structuur genesteld tussen dennenappelschubben.

Schud de dennenappels ondersteboven om de gevleugelde dennenpitten eruit te halen. Doe vervolgens de pijnboompitjes in een bakje water en vang de pitjes die naar de bodem zinken op. Vervolgens kunt u de pijnboompitten direct in de grond planten of ze drogen en in een luchtdichte verpakking bewaren.

Om pijnboompitten binnenshuis te laten ontkiemen, doe je een zaadje in een kleine pot gevuld met goed doorlatende potgrond. Je moet het pijnboompitten net onder het oppervlak duwen, met de top naar beneden gericht. Zet de potten dan op een zonnige vensterbank en houd de grond vochtig. Het duurt een paar maanden voordat de zaden ontkiemen.

Zodra de pijnboomzaailingen tussen de 15 en 30 cm lang zijn, kunt u ze in uw tuin verplanten.

Ontdek de velesoorten pijnbomen en leer hoe u ze kunt identificeren.

Gerelateerde artikelen:

  • Soorten naaldbomen
  • Identificatiegids voor naaldbomen: dennen, sparren en sparren

Lees Volgende

Dwerg- of kleine kersenbloesembomen (met afbeeldingen) - Inclusief verzorgingsgidsHibiscusboom: gids voor verzorging en kweken (inclusief gevlochten hibiscus)Berkenbomen: soorten, bladeren, schors - identificatie (met afbeeldingen)Soorten bomen met doornen (afbeeldingen en namen) - Identificatiegids
E-mailPinterestFacebookTwitterenLinkedin
Soorten dennenappels: groot, klein, gigantisch en meer (met afbeeldingen) - Identificatiegids (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5413

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.