Zeewier: ETEN en WETEN | Stichting Zeewier Wijzer (2024)

De tekst op onze website is geschreven als informatieve handleiding en dient niet ter vervanging van dokters advies. Als je je ziek voelt of gediagnosticeerd bent met een ziekte, raadpleeg dan altijd een (holistisch) arts die bekend is met het belang van voeding bij het genezingsproces, alvorens de aanbevelingen van deze website te volgen. Voedsel allergieën

Zeewier is in het algemeen geen bron van voedsel allergieën. Wanneer je allergisch bent voor schaaldieren en vis, betekent dit niet dat je zeewier moet mijden vanwege het jodiumgehalte. Volgens wetenschappelijke studies is het vooral de proteïne en niet het jodium in schaaldieren dat een allergische reactie veroorzaakt.

Gevoeligheid voor jodium

Het is mogelijk, hoewel zeer uitzonderlijk, om te veel jodium binnen te krijgen. Hartkloppingen, een verhoogde hartslag en benauwdheid zijn de waarschuwingssignalen. Als je tot de zeer kleine groep van mensen behoort die gevoelig is voor jodium ,zal je het consumeren van zeewier met een hoog gehalte aan jodium, zoals de noordelijke kelp van de soort Laminaria, vermijden. Andere zeewieren, zoals nori, bevatten aanzienlijk minder jodium (15 deeltjes per miljoen).

Spijsverteringsstoornissen

Personen met een prikkelbaar darm syndroom, colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn moeten voorzichtigheid betrachten met zeewier. Dit heeft te maken met de verteerbaarheid van de koolhydraten in zeewier. Neem contact op met een deskundige voor u zeewier gaat gebruiken.

MSG / ve-tsin
Mononatriumglutamaat (het mono-natriumzout van glutaminezuur), ook bekend als MSG of ve-tsin, is een smaakversterker die toegepast wordt in vele hartige voedingsmiddelen. Het is een toegestaan additief en heeft E-nummer 621. Vergelijkbare stoffen zijn E620-E627. De stof mag in Nederland als additief slechts beperkt gebruikt worden (10g/kg). Dit isvastgelegdin de Warenwetregeling Gebruik van Additieven muv Kleurstoffen en Zoetstoffen in levensmiddelen.

Vanuit de natuurvoedingsbranche wordt gewaarschuwd: de smaakversterkers E620-631 kunnen heel gevaarlijk zijn. Het verwijdt de bloedvaten op een dusdanige manier dat mensen er ernstige hoofdpijn van kunnen krijgen. Mensen met zwakke bloedvaten kunnen zelfs een hersenbloeding krijgen en/of gesprongen bloedvaten, wat tot hartstilstand kan leiden. Hier wordt verder in de pers geen ruchtbaarheid aan gegeven, zodat er geen paniek ontstaat.

De Amerikaanse Food and Drug Administration daarentegen beschouwt het als een veilige stof.

Natriumglutamaat is een ingrediënt van het Chinese keukenkruid ve-tsin. Van oorsprong komt ve-tsin uit Japan, waar het uit gefermenteerd zeewier wordt bereid, veelal om dashi te maken.

Arsenicum
Bepaalde zeewieren zoals hijiki en rode algen bevatten relatief grote hoeveelheden arsenicum. Er zijn 2 vormen waarin arsenicum voorkomt, een organische en een inorganische:

  • Inorganische vorm -Deze kent de grootste gezondheidsrisico's; het is ook de vorm die berucht is vanwege vergiftigingsscenario's.
  • Organische vorm -Hiervan zijn eigenlijk geen bijwerkingen bekend.

Hijiki

Dit bruinwier bevat hoge concentraties arsenicum. Sommige studies hebben 141µg/g arsenicum aangetroffen in hijiki, waarvan 85µg/g in de inorganische vorm. Hijiki moet je LATEN WEKEN voor gebruik om een deel van het arsenicum met het weekwater te kunnen weg te gooien.

Zeewier: ETEN en WETEN | Stichting Zeewier Wijzer (1)

Dulse (roodwier)

Het arsenicum gehalte in dulse varieert van 1-10µg/g. Als je 5g dulse zou eten bevat dit dus maximaal 5-10µg; het is onwaarschijnlijk dat dit risico's met zich meebrengt, zelfs al is een gedeelte in de inorganische vorm.

Autoriteiten hebben geen richtlijnen voor de inname van arsenicum via onze voeding. Een gemiddelde persoon krijgt per dag zo'n 10-50µg arsenicum binnen. Dit kan oplopen tot 1000µg als je vis of champignons eet. Je zou dagelijks zeer grote hoeveelheden zeewier moeten eten om enig gevaar te riskeren. Als je je hierover zorgen maakt, kun je simpel de gedroogde wieren minimaal tien minuten in water wellen voordat je ze gebruikt; het weekwater gooi je weg. Voor hijiki is deze methode zeker aan te raden.


Vervuiling

Wanneer zeewieren op ethische wijze en van ongerepte kustwateren worden geoogst, is er geen enkel probleem met vervuiling. Verantwoorde bedrijven die zeewier oogsten testen hun producten regelmatig om de zuiverheid er van te kunnen garanderen.

Andere medische condities

Mensen met ernstig hoge bloeddruk, nier ziekten of hartfalen moeten hun arts raadplegen alvorens grotere hoeveelheden zeewier te consumeren.

De volgende richtlijnen gelden voor alle voedingsmiddelen, maar zijn in het bijzonder van belang voor zeegroenten:

  • Eet biologische, ongeraffineerde voeding, zo dicht mogelijk bij hun oorspronkelijke vorm (rauw, vers, gedroogd, geweekt)
  • Oogst zelf je eigen wieren en/of koop alleen van bedrijven met een goede naam die op ethische wijze oogsten uit zuivere wateren en die hun producten regelmatig testen op vervuilende stoffen,
  • Kauw de wieren grondig en drink er voldoende water bij wanneer je ze als snack eet (of gebruik ze als vlokken, korrels of in poedervorm om een volledige vertering te garanderen).
  • Eet een gevarieerd assortiment aan zeewieren (van alle drie de kleurgroepen)
  • Eet in natuurlijke hoeveelheden en volgens de behoeften van je lichaam.

Gezonde balans en synergie

Zeewier bevat een gezonde balans van nutriënten. Voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan een bepaald ingrediënt bevatten vormen echter geen probleem, omdat je lichaam eenvoudig de intrinsieke mineralen en vitaminen opneemt of ze verwijdert wanneer deze niet nodig zijn. Complete, ongeraffineerde voeding is synergetisch, wat betekent dat het in harmonie werkt met andere nutriënten in de voeding, wanneer toegepast in de ideale natuurlijke verhouding (zeegroenten, landgroenten, fruit). Zeewier is geconcentreerd en vol van smaak, wat het moeilijk maakt er te veel van te eten. Je zult merken dat zeewier zeer verzadigend is en dat je er niet meer van eet dan je nodig hebt.

Voedingswaarde

De voedingswaarde van zeewier varieert aanmerkelijk, niet alleen per soort (en kleurgroep), maar ook per seizoen, omgevingsfactoren en wijze van bewaren. In het algemeen echter zijn de rode en groene zeewieren vooral rijk aan koolhydraten, een energiebron voor het lichaam, terwijl de bruine zeewieren veel vezels en jodium bevatten. Dit is een belangrijke reden om van alle drie de soorten te eten. Voor meer informatie over de voedingswaarde, klik hier.

Zeewier: ETEN en WETEN | Stichting Zeewier Wijzer (2024)

FAQs

Zeewier: ETEN en WETEN | Stichting Zeewier Wijzer? ›

Zeewier: ETEN en WETEN | Stichting Zeewier Wijzer. Zeewier is de verzamelnaam van groepen niet-verwante ALGEN die in zee of brak water groeien. Algen is de verzamelnaam voor een grote, gevarieerde en heterogene groep relatief eenvoudige organismen die momenteel nog geen formele taxonomishe status hebben.

Waarom mag je niet te veel zeewier eten? ›

Bepaalde zeewieren zoals hijiki en rode algen bevatten relatief grote hoeveelheden arsenicum. Er zijn 2 vormen waarin arsenicum voorkomt, een organische en een inorganische: Inorganische vorm - Deze kent de grootste gezondheidsrisico's; het is ook de vorm die berucht is vanwege vergiftigingsscenario's.

Hoeveel zeewier mag je per dag eten? ›

Bovengrens jodium: dit raden we aan
Soort zeewierMaximale hoeveelheid
Hiziki1 g per dag
Instant wakame5 g per dag
Kombu5-6 cm per dag
Nori15 g per dag
4 more rows

Kan je zeewier uit de zee eten? ›

Een aantal zeewieren kunnen daarom goed als vegetarische keuze dienen, bijvoorbeeld zeesla, kelp, wakame en nori. Zeewier kun je op dezelfde manier gebruiken als groente en bevatten vezels en vitamine C, daarom zijn ze ook goed te gebruiken als groenten in een maaltijd.

Wat doet zeewier met je lichaam? ›

Zeewieren vormen een uitstekende bron van foliumzuur (vitamine B9), één van de B-vitaminen die essentieel zijn voor vrijwel alle biochemische reacties in het lichaam en noodzakelijk voor de afbraak van eiwitten en het transport van zuurstof en kooldioxide.

Hoeveel zeewier kan ik per dag eten? ›

Het eten van tussen de 5 en 10 gram zeewier per dag kan echter voedingsvoordelen opleveren dankzij de vezels en voedingswaarde van zeewier, voegt Trigo eraan toe. Er is echter zeer weinig kennis over hoe verwerking, zoals fermentatie, invloed heeft op de manier waarop de voedingsstoffen van zeewier door het lichaam worden opgenomen.

Is zeewier goed voor je darmen? ›

Zeewier voor een gezonde darmflora

Zeewier bevat hoge concentraties mineralen, vitamines, proteïne en essentiële aminozuren. Door het hoge vezelgehalte zijn ze een goede voedingsbron voor je darmen.

Kan het eten van te veel zeewier je ziek maken? ›

Bijwerkingen en risico's

Het meeste zeewier bevat een hoog jodiumgehalte, en iemand kan te veel consumeren als hij gedurende een langere periode veel zeewier eet. Hoewel veel mensen een hoog jodiumgehalte aankunnen, zijn sommigen kwetsbaarder voor de effecten ervan, waaronder hyperthyreoïdie .

Wat doet zeewier voor de mens? ›

Zeewier is een steeds populairder ingrediënt in keukens over de hele wereld. Het is de beste voedingsbron van jodium, die uw schildklier helpt ondersteunen . Het bevat ook andere vitamines en mineralen, zoals vitamine K, B-vitamines, zink en ijzer, samen met antioxidanten die je cellen helpen beschermen tegen schade.

Is zeewier goed voor afvallen? ›

Zeewier bevat weinig vetten en vrijwel geen koolhydraten die omgezet kunnen worden (suiker, vet). Bovendien bevatten zeewieren veel vezels waardoor je sneller een verzadigd gevoel krijgt. Het toevoegen van zeewier aan je maaltijd kan dus helpen in de strijd tegen overtollige kilo's.

Kun je zeewier uit de zee eten? ›

Waarschijnlijk eet je al zeewier!

Het eten van zeewier rechtstreeks uit de zee is een veel betere manier om te genieten van de heerlijke, voedzame, umami-smaak .

Hoe maak je zeewier schoon om te eten? ›

Zeewier moet minstens drie keer grondig worden gewassen door het in een kom met water te laten ronddraaien en het er vervolgens uit te tillen . Over het algemeen zal het niet werken als je het een half uur kookt en dan ook maar iets eetbaars verwacht. Verschillende soorten zeewier vereisen totaal verschillende benaderingen.

Is sushi met zeewier? ›

De meeste sushi heeft als buitenkant het zeewier. Het zeewier wordt ook wel nori genoemd. De Maki sushi heeft ook zeerwier aan de buitenkant. De ingrediënten die voor de binnenkant worden gebruikt zijn vaak zalm, tonijn, krab, avocado, komkommer of ei.

Waarom niet te veel zeewier eten? ›

Bepaalde zeewieren, de kelpen, bevatten veel jodium. Als je hier elke dag tientallen grammen van eet, dan kan je schildklier hyperactief worden.”

Wat doet zeewier met je huid? ›

'Zeewier is ideaal voor droge, gedehydrateerde en/of gevoelige huid,' vertelt Dr. Lal aan de Amerikaanse ELLE. 'Het is een ingrediënt dat water aantrekt, waardoor de huid gehydrateerd wordt. Bovendien bevat het vitamines en mineralen die als antioxidanten dienen en de huid beschermen tegen vrije radicalen.

Is zeewier een gezonde snack? ›

Een zeewier snack is een heerlijke en gezonde snack gemaakt van verschillende soorten zeewier. Zeewier is een bijzondere plant die groeit in zout water en zit boordevol voedingsstoffen. Het is rijk aan mineralen, zoals jodium, ijzer en calcium, en bevat daarnaast ook vitamines en antioxidanten.

Is het eten van te veel zeewier slecht voor je? ›

Zeewier kan mineralen in geconcentreerde hoeveelheden opnemen en opslaan (60). Dit brengt een gezondheidsrisico met zich mee, omdat zeewier ook grote hoeveelheden giftige zware metalen zoals cadmium, kwik en lood kan bevatten .

Wat doet te veel jodium met je lichaam? ›

Wat zijn de gevolgen van te veel jodium ? Een te hoge inname van jodium kan de werking van de schildklier verstoren. Het kan onder andere leiden tot een schildkliervergroting of een overstimulering van de schildklier. Bij de meeste mensen hoeft een teveel aan jodium niet tot problemen te leiden.

Kan zeewier nierstenen veroorzaken? ›

Het gebrek aan remmende activiteit en beschadiging van de niertubuli zou de belangrijkste risicofactor kunnen zijn voor de vorming van nierstenen. Zeewierpolysacharide met negatief geladen groepen en antioxiderende eigenschappen speelt een cruciale rol bij het voorkomen van niersteenvorming en biedt zo een nieuw perspectief.

Hoeveel kelp mag je eten per dag? ›

Let daarom op de dagelijkse maximum dosering als om een bepaalde reden toch wordt gekozen voor extra jodiuminname; bijvoorbeeld met een jodiumtablet op basis van kelp of zeewier. Bij frequente inname is het af te raden om meer dan 150 tot 250 microgram (afhankelijk van iemands gewicht) per dag te nemen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated:

Views: 6447

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.