onze tips voor het beheersen van de luchtvochtigheid in de kweektent (2024)

  • markies matson
  • 12 augustus 2022
  • Geen commentaar

Vochtigheid is een goede zaak voor wiet – meestal. Toch kan ongecontroleerde luchtvochtigheid zijn eigen problemen veroorzaken. In dit artikel leer je hoe je de luchtvochtigheid in een kweektent regelt in coördinatie met temperatuur en licht in elke groeifase.

Vochtigheid is de hoeveelheid waterdamp in de lucht en wordt beïnvloed door andere omgevingsvariabelen. Temperatuur, licht, luchtcirculatie, ventilatie, het aantal planten in een ruimte, het groeistadium van deze planten en de omstandigheden in de ruimte buiten je kweektent dragen allemaal bij aan de luchtvochtigheid.binnenjouw tentje.

Je moet deze factoren coördineren (of in ieder geval in de gaten houden) om de ideale luchtvochtigheid in je kweektent te behouden. Met de juiste aanpassingen op het juiste moment houdt u uw groen blij en gezond.

spring vooruit

    vochtigheidsbehoefte van planten

    onze tips voor het beheersen van de luchtvochtigheid in de kweektent (1)

    Planten variëren aanzienlijk in hun behoefte aan vocht op basis van de natuurlijke oorsprong en het stadium van plantengroei. Cannabis komt oorspronkelijk uit de semi-aride gebieden van Centraal-Azië, waar de luchtvochtigheid en temperatuur het hele jaar door dramatisch stijgen en dalen. Als je binnen cannabis of planten kweekt, betekent dit dat je de luchtvochtigheid van je tent moet aanpassen op basis van de levenscyclus van elke rotatie. Hier is een korte handleiding over hoeveel vochtigheid cannabisplanten het beste vinden in elke groeifase:

    • Zaailingen.Zaailingen hebben meestal een hogere luchtvochtigheid nodig omdat ze geen robuuste wortels of bladeren hebben om vocht op te slaan. Ten minste 80% luchtvochtigheid is het beste voorhet kweken van cannabiszaailingenzorg er dus voor dat ze niet uitdrogen. Ze absorberen waterdamp in de lucht via huidmondjes of poriën op hun kleine bladeren, stengels en wortels terwijl ze groeien.
    • Vegetatieve planten.Als je wietplanten zich eenmaal in de vegetatieve fase hebben gevestigd, zullen hun bladeren en grotere wortelstelsel meer vocht opslaan, zodat ze een lagere luchtvochtigheid kunnen verdragen. Ze hebben de neiging om de voorkeur te geven aan vochtigheidsniveaus in het bereik van 55% en 70%.
    • Bloeiende planten. Bloei en vruchtvormingcannabis vereist de laagste luchtvochtigheid, meestal tussen de 40% en 55%.

    Vochtigheidsniveaus hebben direct invloed op de groei van je planten omdat ze een bepaalde hoeveelheid van hun vocht als waterdamp opnemen via huidmondjes (kleine poriën in hun bladeren). Planten verliezen ook vocht door deze poriën. Een uitgebalanceerde luchtvochtigheid voorkomt dat planten overtollig vocht verliezen, terwijl droge lucht meer vocht uit de bladeren van de plant trekt dan gezond is. Dit is wanneer planten beginnen te krullen, kreuken en bruin worden, wat duidt op uitdroging.

    Naarmate planten groeien en volwassen worden, beginnen ze ook meer water af te geven via hun huidmondjes dan jongere, kleinere planten. De reden hiervoor is dat volwassen planten meer water verbruiken dan jongere planten om hun weefsels te hydrateren, koel te blijven en fotosynthese uit te voeren. Planten gebruiken water tijdens het proces van uitwisseling van koolstofdioxide en zuurstof, dat centraal staat in de fotosynthese, en geven ook vocht af aan de lucht. Dit draagt ​​er ook toe bij dat grotere planten de voorkeur geven aan omgevingen met een lagere luchtvochtigheid.

    Houd hier rekening mee, onthoud dat vochtigheid zich niet kan verspreiden in een kweektent zoals in de buitenlucht. Als de luchtvochtigheid in je kweektent stijgt, moet je direct ingrijpen om te voorkomen dat er problemen ontstaan ​​als je geen systeem hebt om de luchtvochtigheid te reguleren.

    De volgende factoren zijn allemaal van invloed op de luchtvochtigheid in uw kweektent, en het nemen van maatregelen om ze onder controle te houden, hebben ook invloed op uw luchtvochtigheid:

    • Aantal planten
    • Grootte van de tent
    • Fase van groei
    • Omgevingsomstandigheden buiten
    • Tent zegel
    • Lichtintensiteit en schema

    luchtvochtigheid in een kweektent

    onze tips voor het beheersen van de luchtvochtigheid in de kweektent (2)

    De lucht in een kweektent moet regelmatig circuleren en de tent in en uit gaan om ophoping van vocht en uitputting van gassen te voorkomen. Planten hebben koolstofdioxide nodig om te ademen en ze ademen zuurstof uit. Als de tent niet is ontworpen om lucht aan te nemen en af ​​te voeren (meestal via ventilatieschermen of -systemen), raakt deze te verzadigd met zuurstof en kan de plant niet ademen.

    Op dezelfde manier kan je plant ‘stikken’ als er vocht in je tent ontstaat, waardoor het plantenweefsel verzadigd raakt met vocht. Dit kan leiden tot oedeem (schade door waterverzadiging van plantencellen en -weefsel), toprot en wortelrot.

    Overmatige luchtvochtigheid in uwkweek tentkan ook leiden tot condensatie (ophoping van water op vaste oppervlakken en muren). Als er water in je kweektent blijft staan, kan dit een broedplaats worden voor meeldauw- of schimmelgroei die zich snel door je grond verspreidt en je planten aanvreet. De groei van schimmel en meeldauw vindt meestal plaats wanneer de luchtvochtigheid hoog is en de temperatuur lager, bijvoorbeeld wanneer de kweeklampen uit zijn. Onthoud datgroeien lichtenwarmte produceren die de luchtvochtigheid in uw tent verhoogt door verdamping en transpiratie aan te moedigen als er stilstaand water of doorweekte grond aanwezig is.

    luchtvochtigheid meten in een kweektent

    onze tips voor het beheersen van de luchtvochtigheid in de kweektent (3)

    Zelfs als je denkt dat je een professional bent in het detecteren van vochtigheidsniveaus, is het belangrijk om een ​​hygrometer (een vochtigheidsmeter) bij de hand te hebben om de vochtigheidsniveaus te controleren. Als je hebteen luchtbevochtigerof luchtontvochtiger in uw kweekruimte, moet deze een ingebouwde lezer hebben waarnaar u kunt verwijzen. U moet echter de luchtvochtigheid op meerdere locaties in uw kweektent meten om een ​​nauwkeurige meting in de ruimte te krijgen.

    Tegenwoordig is dat vrij eenvoudigvind digitale hygrometersdie op afstand verbinding maken met Bluetooth-sensoren en app-trackers, hoewel handmatige ook prima werken. Het is ook een goed idee om je kleinere tent uit te rusten met een hygrometer, hoewel de ventilatiekleppen voldoende moeten zijn om de omstandigheden binnenshuis te beheersen.

    Als u de luchtvochtigheid in uw huis moet regelenklein tentjemaar je hebt niet genoeg ruimte voor een luchtbevochtiger/ontvochtiger erin, dat kanvind externe luchtbevochtigersen luchtontvochtigers om aan de ventilatie in je tent te bevestigen.

    temperatuur en vochtigheid

    onze tips voor het beheersen van de luchtvochtigheid in de kweektent (5)

    De relatie tussen temperatuur en vochtigheid is van cruciaal belang om te begrijpen als je aanpassingen wilt maken aan je kweekomstandigheden binnenshuis. U kunt uw luchtvochtigheid namelijk passief aanpassen door de temperatuur in uw kweektent te regelen. Hete lucht bevat meer energie dan koele lucht, en warme lucht brengt een deel van die energie over op watermoleculen in je planten, waardoor transpiratie wordt gestimuleerd, waardoor de luchtvochtigheid in de tent toeneemt.

    Net als de luchtvochtigheid zijn er bij de meeste binnenkweeksystemen een aantal factoren die van invloed zijn op de omgevingstemperatuur in je tent. Deze omvatten

    • Verlichtingsschema en intensiteit
    • Omgevingstemperatuur in de ruimte buiten je kweektent
    • De soortelijke warmte van de materialen in je kweektent

    Eenvoudig, maar belangrijk: Als kweeklampen aan zijn, temperaturen stijgen, en als ze uit zijn, dalen de temperaturen. Een warme kamer verwarmt je tent en een koele kamer koelt je tent. Als de lucht in de ruimte rond je kweektent vochtig is, zal de luchtvochtigheid in je tent stijgen, terwijl droge lucht de luchtvochtigheid in je kweektent verlaagt. Op basis van de voorkeur van de plant en de buitenomgeving van je tent kun je de temperatuur aanpassen door frisse lucht aan te voeren en oude lucht af te voeren met goede ventilatie, of de temperatuur aan te passen met een ventilator, verwarming of airconditioning.

    onze tips voor het beheersen van de luchtvochtigheid in de kweektent (6)

    relatieve vochtigheid

    Vochtigheid wordt meestal uitgedrukt als een maat voor de relatieve vochtigheid, een meting die rechtstreeks verband houdt met de temperatuur. Hete lucht houdt meer vocht vast dan koele lucht omdat het meer energie heeft en die overtollige energie gebruikt om meer vocht te verdampen. Koelere lucht heeft minder energie, dus de energie voor verdamping zal eerder opraken dan warme lucht. Relatieve vochtigheid is de hoeveelheid vocht in de lucht in verhouding tot de hoeveelheid vocht die de lucht kan bevatten (het verzadigingspunt) bij dezelfde temperatuur.

    Het dauwpunt is eveneens de lagere temperatuur waarbij het vochtvasthoudend vermogen van de lucht afneemt en de damp condenseert, vloeibaar wordt en op muren en oppervlakken (inclusief planten) terechtkomt. Wanneer de temperatuur te laag wordt en er zich vocht ophoopt, kan dit leiden tot schade door schimmelgroei en ziekte.

    dampdruk tekort

    Het dampdruktekort (VPD) is vergelijkbaar met relatieve vochtigheid, in die zin dat het verwijst naar de hoeveelheid vochtverzadiging in de lucht. Het verschil tussen deze twee metingen is dat waar de relatieve vochtigheid het verzadigingsniveau van de temperatuur beschrijft, het dampdruktekort te maken heeft met hoeveel capaciteit de lucht op een bepaald moment heeft om meer vocht op te nemen totdat het dat verzadigingspunt bereikt. Als de lucht verzadigd is met vocht, kunnen planten niet transpireren omdat er geen waterdamp meer in de lucht kan komen. Voor de meeste plantenkwekers is het voldoende om naar de luchtvochtigheid en relatieve luchtvochtigheid te kijken, maar sommige deskundige kwekers zullen deze statistiek ook nauwlettend in de gaten houden.

    het verlagen van de luchtvochtigheid in de kweektent

    onze tips voor het beheersen van de luchtvochtigheid in de kweektent (7)

    Terwijl je de luchtvochtigheid voor je zaailingen en vegetatieve planten toevoegt, zul je vanwege hun overvloedige transpiratie waarschijnlijk de luchtvochtigheid moeten verlagen wanneer je planten de grote vegetatieve, bloeiende en vruchtdragende stadia ingaan. Er zijn een paar passieve methoden om vochtophoping tijdens deze fasen te voorkomen:

    • Goede ventilatie met luchtinlaat en -uitlaat
    • Interne circulatie
    • Temperatuurregeling

    Als deze methoden niet genoeg zijn omhoud de luchtvochtigheid laag in je kweektent, kunt u ervoor kiezen om te investeren in een luchtontvochtiger. Deze units zouden in staat moeten zijn om evenveel water per dag te verwijderen als je aan je planten geeft. Zoals eerder vermeld, zal het verlagen van de temperatuur tot een nog steeds comfortabel niveau ook het vochtgehalte in de lucht verlagen.

    het verhogen van de luchtvochtigheid in een tent

    onze tips voor het beheersen van de luchtvochtigheid in de kweektent (8)

    Als je zaden, zaailingen of planten kweekt die van een hoge luchtvochtigheid houden, heb je er een paaropties om de luchtvochtigheid te verhogen. Gebruik een warmtekoepel of bakdeksels voor zaden en zaailingen om het vochtgehalte in hun luchtruimte hoog te houden. In grotere kweektenten kan datluchtbevochtigers gebruikenmet ingebouwde sensoren die de luchtvochtigheid binnen een geprogrammeerd bereik automatiseren. Voor een low-tech optie kun je echter ondiepe bakken met water vullen en onder je kweeklampen zetten om langzaam te verdampen. Als je deze methode gebruikt, zorg er dan voor dat de temperaturen hoog genoeg zijn om het water te verdampen, zodat het niet lang genoeg blijft staan ​​om insecten aan te trekken.

    meer over vochtigheid

    • De beste luchtbevochtiger voor kweektenten voor binnenshuis tuinieren
    • Hoe de luchtvochtigheid in een kamer met kamerplanten te verhogen
    • Hoe bladkrulling bij lage luchtvochtigheid te verhelpen voor planten die van vocht houden
    • Waar plaats je de luchtbevochtiger voor planten (verder dan je denkt)
    • Hoe lang moet je een luchtbevochtiger voor kamerplanten gebruiken?
    • onze tips voor het beheersen van de luchtvochtigheid in de kweektent
    • Labels:
    • kweek tent

    onze tips voor het beheersen van de luchtvochtigheid in de kweektent (9)

    markies matson

    Markies *wil* weten hoe je gelukkige en gezonde planten kunt houden, maar vond het moeilijk om informatie te vinden die niet door de zoveelste copywriter was geschreven. Nadat ze bijna een plant te veel was kwijtgeraakt, werd het tijd om het heft in eigen handen te nemen. Een team van plantenwetenschappers en boomverzorgers werd bij elkaar gebracht en The Indoor Nursery was geboren.

    onze tips voor het beheersen van de luchtvochtigheid in de kweektent (2024)

    FAQs

    Hoe luchtvochtigheid verlagen kweektent? ›

    Als je kweekruimte te veel vocht bevat en je planten in een fase komen waarin ze minder waterdamp in de lucht nodig hebben, kunnen de niveau's worden verlaagd door: - Het verhogen van de ventilatie-instellingen op ventilatiesystemen. - Het gebruik van ventilators om koele en frisse lucht binnen te krijgen.

    Hoe kan je luchtvochtigheid verminderen? ›

    Makkelijke tips voor de optimale luchtvochtigheid in huis
    1. Lucht je huis iedere dag door de ramen open te zetten.
    2. Zet de mechanische ventilatie niet uit.
    3. Gebruik tijdens het koken bij voorkeur deksels op de pannen.
    4. Zet de afzuigkap aan tijdens het koken.
    5. Zorg dat de stoom bij het douchen weg kan.

    Hoe bekom ik een hoger vochtgehalte in de kweektent? ›

    Een simpele oplossing is om meerdere bakjes water in de kweekruimte te zetten waardoor het water in de lucht verdampt en zo de luchtvochtigheid verhoogt. Een zeer efficiënte manier is om een luchtbevochtiger apparaat te gebruiken in de kweekruimte of in de kweektent.

    Hoe snel luchtvochtigheid verlagen? ›

    De beste manier om de luchtvochtigheid op een aanvaardbaar niveau te brengen is door te zorgen voor voldoende ventilatie. Zo wordt de warme vochtige lucht vervangen door koude, frisse lucht en heeft het vocht weinig kans om te condenseren. Ventilatie is daarnaast een effectief middel tegen huisstofmijt en schimmel.

    Wat beïnvloedt de luchtvochtigheid? ›

    Beïnvloeden van de luchtvochtigheid door temperatuur

    Vocht, ventilatie en temperatuur. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog of te laag is, moet het vochtgehalte in huis worden beïnvloed. De luchtvochtigheid beïnvloeden door middel van temperatuurregulering is geen optie.

    Hoe krijg je een vochtige ruimte droog? ›

    Blijven de vochtproblemen aanhouden, dan kom je met een ventilatiesysteem al heel ver om een vochtige ruimte droog te maken. Doorgaans wordt er gekozen voor ventilatiesystemen A, B, C of D. Elk van die systemen beloven je woning hetzij op een natuurlijke manier hetzij mechanisch te ventileren.

    Wat is een goede luchtvochtigheid voor planten? ›

    Een ideale vochtigheidsgraad voor de meeste volwassen planten is 50% tot 60%. Sommige tropische planten zijn gewend aan een luchtvochtigheid tot 90%. Veel vetplanten, zoals cactussen, hebben genoeg aan een luchtvochtigheid van slechts 10%.

    Welke plant haalt vocht uit? ›

    Hier onder een top 10 kamerplanten die helpen bij de luchtvochtigheid in huis:
    • Goudpalm.
    • Dwergpalm.
    • Bamboepalm.
    • Chrysant.
    • Dracaena.
    • Gerbera.
    • Ficus.
    • Bananenplant.

    Wat veroorzaakt luchtvochtigheid? ›

    De oorzaken

    Een hoge luchtvochtigheid heeft vaak te maken met een slechte ventilatie. Door in een woning te leven, te koken, douchen, zweten en ademen voegt ieder mens vocht toe aan de lucht. Kan deze niet goed weg, dan zal dit zich accumuleren.

    Is hoge luchtvochtigheid ongezond? ›

    Een goede luchtvochtigheid binnenshuis is belangrijk voor de gezondheid. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog of te laag is, kan dit leiden tot hoofdpijn, concentratieproblemen en lichamelijke klachten. De luchtvochtigheid in huis is optimaal wanneer deze tussen de 40% en 60% ligt.

    Wat is de ideale luchtvochtigheid? ›

    De ideale luchtvochtigheidsgraad in huis ligt tussen de 40 en de 60 procent. In de slaapkamer is 40 tot 50 procent luchtvochtigheid het beste. Toch ligt de luchtvochtigheidsgraad er vaak hoger, omdat de badkamer in veel huizen rechtstreeks met de slaapkamer is verbonden.

    Welke luchtvochtigheid wiet? ›

    De meeste kwekers geven er de voorkeur aan de dertig dagen erna de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50-60% te houden. Ook is het belangrijk de toppen die gecured worden eens per dag ten minste 15 minuten te laten luchten, zodat het vocht kan ontsnappen.

    Hoe kan ik de luchtvochtigheid in huis verlagen? ›

    Luchtvochtigheid verlagen in een paar stappen

    Als je last hebt van veel luchtvochtigheid in huis, kan je dus meer doen dan alleen de ramen openzetten. Vooral een luchtontvochtiger in huis halen kan een wereld van verschil maken. Ook simpele stappen als koken met een deksel op de pan dragen bij aan minder vocht in huis.

    Hoe werkt condensatie? ›

    Door het temperatuurverschil tussen de warme lucht en het koude oppervlak, wordt de waterdamp weer vloeibaar. Dat proces heet condensatie en komt bijzonder veel voor. Condensatie kan ontstaan in ruimtes met een hoge luchtvochtigheidsgraad, waar in de meeste gevallen ook een stijging van temperatuur plaatsvindt.

    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Gregorio Kreiger

    Last Updated:

    Views: 6499

    Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

    Reviews: 92% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Gregorio Kreiger

    Birthday: 1994-12-18

    Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

    Phone: +9014805370218

    Job: Customer Designer

    Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

    Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.